dissabte, 9 de juliol del 2011

EL LLIBRE DE LA BARONIA D'ERAMPRUNYÀ


Recuperat, digitalitzat, transcrit i publicat el valuós manuscrit medieval «Llibre de la baronia d'Eramprunyà»

Imatge de complementPRESENTACIÓ A GAVÀ EL PROPER 14 DE JULIOL, A LES 19.00 h, AL CASAL D'ENTITATS SANT JORDI (Rambla, 31).

Aquest important manuscrit, que a principis del segle XX va ser consultat per historiadors com Francesc de Bofarull o Antonio de Hinojosa, i a principis dels seixanta pels estudiosos locals Josep Soler Vidal, de Gavà, i Josep Eixarch, de Viladecans, s'havia donat per perdut des de principis dels anys vuitanta del segle passat. Finalment, ha estat recuperat, microfilmat i transcrit per tres especialistes en paleografia medieval de la Universitat de Barcelona, i avui es pot adquirir a les llibreries, ja que ha estat publicat per l'editorial Pagès.

Aquest manuscrit medieval és molt important perquè conté relats i fragments autògrafs de diversos membres dels Marc d'Eramprunyà, senyors del nostre castell i emparentats amb el gran poeta medieval Ausiàs Marc. Aquests relats, de caire autobiogràfic i memorialístic, escrits de la mà de senyors feudals, són pràcticament únics a tot Europa, i fan d'aquest manuscrit una joia patrimonial i històrica del nostre passat digne de ser estudiada, cuidada i divulgada.

Esperem que no us perdeu les explicacions de les autores de la transcripció, Elena Cantarell, Mireia Comas i Carme Muntaner, que ens relataran com va arribar el llibre a les seves mans, com va ser la feina de transcripció, i ens il·lustraran amb imatges i històries interessants dels diversos documents i relats que conté el llibre.

font: Centre d'Estudis de Gavà